ΤΑ ΨΕΥΤΙΚΑ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ

Δημότες Αλεξανδρούπολης | 2:04 μ.μ. | 0 σχόλια

ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ ΕΠΕΦΤΑΝ ΒΡΟΧΗ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΜΑΣ. ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ...ΕΝΑ ΑΠΕΡΑΝΤΟ ΚΕΝΟ. Η ΨΗΦΟΣ ΜΑΣ ΑΞΙΖΕΙ ΣΕΒΑΣΜΟΥ.”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ...



 ΕΚΛΟΓΕΣ ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2010 
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΥ «ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ»

Ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΗ& ΠΟΛΙΤΕΣ» τοποθετεί στο κέντρο των επιδιώξεών του τον άνθρωπο και την αειφορία του περιβάλλοντος και σχεδιάζει όχι μόνο για τις ανάγκες της πόλης, αλλά και για τις ανάγκες των πολιτών.

Κατ’ αρχήν , δεσμευόμαστε σαν συνδυασμός να διατηρήσουμε ό,τι καλό δημιουργήθηκε από προηγούμενες δημοτικές αρχές. Ο,τι κακώς κατασκευάσθηκε θα προσπαθήσουμε να το εξορθολογίσουμε και όχι να το ακυρώσουμε, σεβόμενοι όσα χρήματα δαπανήθηκαν.

Ο διευρυμένος Δήμος Αλεξανδρούπολης, με την ενσωμάτωση τόσο της περιοχής της Τραιανούπολης, όσο και της περιοχής των Φερών, καθίσταται πλέον κομβικό κέντρο στα νοτιοανατολικά Βαλκάνια και πρέπει να αναπτυχθεί ισόρροπα με την συμμετοχή όλων των μονάδων της παραγωγικής διαδικασίας, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο, φορείς και όλες τις τοπικές αυτοδιοικήσεις της ευρύτερης περιοχής της Θράκης και ιδιαίτερα του νομού μας όπως π.χ για την ενίσχυση της σύνδεσης με την Σαμοθράκη. Αυτήν ακριβώς τη συνεργασία θα επιδιώξουμε σαν νέα Δημοτική Αρχή.

Αναγνωρίζουμε τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και τα προβλήματα κάθε γεωγραφικής υποπεριοχής του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης και έχουμε σκοπό να επέμβουμε σαν νέα Δημοτική Αρχή άμεσα, με έργα μικρής κλίμακας κατ’ αρχήν, ώστε να υπάρχει αμεσότερη και μεγαλύτερη δυνατότητα βελτίωσης της καθημερινότητας όλων των δημοτών, με καθεστώς ισονομίας και δικαιοσύνης. Παράλληλα δε, με σωστό βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα οικονομικά δεδομένα, τις ανάγκες των δημοτών και την προτεραιότητα στην επιλεξιμότητα υλοποίησης των έργων, προς το συμφέρον πάντα των δημοτών, μακριά από την λογική του «ράβε-ξήλωνε» θα δημιουργήσουμε τις υποδομές, ώστε να προχωρήσουμε σε έργα πραγματικής και ουσιαστικής ανάπτυξης κέντρου και περιφέρειας και όχι σε έργα βιτρίνας, προσφέροντας θέσεις εργασία, ενισχύοντας την τοπική οικονομία λειτουργώντας πάντα με ειλικρίνεια, διαφάνεια και σεβασμό στον πολίτη.

Ο διευρυμένος δήμος μας πρέπει επιτέλους να είναι :

Ένας δήμος ανοικτός με δυναμικό χαρακτήρα, δηλαδή να αντιλαμβάνεται σταθερά τις αναγκαίες κάθε φορά αλλαγές , να τις υιοθετεί, να τις προετοιμάζει και να τις πραγματοποιεί.

Ένας δήμος πολιτικός και κοινωνικός, δηλαδή να επιδιώκει να είναι σε αρμονία με τη δημοκρατική πολιτεία και το πολιτικό σύστημα, φροντίζοντας την κοινωνική συνοχή και τις ανάγκες των πολιτών,

ένας δήμος μεταρρυθμιστικός με ικανότητες μετασχηματισμού της θεωρίας σε πράξη, δηλαδή να μπορεί να αξιοποιήσει τις δημόσιες πολιτικές, τη σύγχρονη γνώση και τις εμπειρίες διακυβέρνησης για την ανάπτυξη όλων των συστημάτων προσφοράς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου στους πολίτες. Δικαιούμαστε να ζούμε σε έναν δήμο που μαθαίνει , αυτοοργανώνεται και λειτουργεί με διαφάνεια, διαβουλεύεται, λογοδοτεί στους πολίτες, ενσωματώνει το καινούργιο και εξελίσσεται.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ- ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΗ & ΠΟΛΙΤΕΣ» αξιολογεί:

Α) το γεγονός ότι στην περιοχή έχουν εγκατασταθεί μετανάστες, που είναι κυρίως ποντιακής καταγωγής από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και γνώστες της Ρώσικης και άλλων γλωσσών των χωρών καταγωγής (έχοντες ενταχθεί στην Ελληνική κοινωνία), που μπορούν να συμβάλλουν στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας , με την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού με το σύνολο των χωρών του Ευξείνου Πόντου, αλλά και των γειτονικών χωρών (Βουλγαρία, Ρουμανία)

Β) το γεγονός πως μεγάλο μέρος της νέας γενιάς της περιοχής μεταβαίνει για σπουδές στις γειτονικές χώρες (Βουλγαρία, Ρουμανία) και ως εκ τούτου υφίσταται μία επιπλέον δυνατότητα προσέγγισης και οικονομικής συνεργασίας με τις χώρες αυτές.

Στο πλαίσιο των παραπάνω στοιχείων, με σθένος διεκδικούμε:
  • Τον εκσυγχρονισμό του λιμένα Αλεξανδρούπολης και τη «σύνδεσή» του α) με την περιφερειακή οδό και β) με τον κάθετο άξονα Ορμενίου- Ζβίλεγκραντ, μέσω της Εγνατίας οδού, ώστε να προσεγγίσουμε πιθανού επενδυτές.
  • τη δημιουργία διαμετακομιστικού και εμπορευματικού κέντρου στην περιοχή Απαλού – Αλεξανδρούπολης
  • την δημιουργία και λειτουργία λιμενικής Ακαδημίας στην Αλεξανδρούπολη
  • την ορθή προβολή της παραλίας της περιοχής, του Δημοτικού κάμπινγκ Αλεξανδρούπολης, που άμεσα θα βελτιώσουμε, των τοπικών τουριστικών επιχειρήσεων και την επαναφορά των εκδηλώσεων της «Γιορτής Κρασιού» , για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.
  • Την ίδρυση οργανισμού τουρισμού δίνοντας πρωτοβουλία στους επιχειρηματίες να διαχειρισθούν το τουριστικό προϊόν σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, τις τάσεις και την δυναμική της περιοχής στα πλαίσια υγιούς ανταγωνισμού και βελτίωσης των υπηρεσιών, σε συνεργασία με φορείς, υπηρεσίες και οργανισμούς για την ορθή προβολή της περιοχής, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και την κοινωνική συνοχή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το γεγονός ότι ο νέος διευρυμένος Δήμος προσφέρει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης επιχειρηματικών δράσεων σε περιοχές όπου υπάρχει τουριστική και οικονομική υστέρηση παρά τις μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης της περιοχής (πχ λουτρά Τραιανούπολης)
Με πολύ μεγάλη προσοχή και ευαισθησία πρέπει να αντιμετωπιστεί το ζήτημα του επιχειρηματικού κόσμου στο διευρυμένο δήμο Αλεξανδρούπολης, και ιδιαίτερα το θέμα των καταστημάτων καφέ και εστίασης, με τους χιλιάδες εργαζομένους, τα οποία αποτελούν τον κορμό της οικονομίας στον τόπο μας, που πρέπει επιτέλους ορθά να στηριχθεί.

Τα καταστήματα καφέ και εστίασης πρέπει να λειτουργούν σε καθεστώς κοινωνικής ειρήνης, χωρίς οι καταστηματάρχες να συγκρούονται με άλλες πληθυσμιακές ομάδες, λόγω προβλημάτων που ανακύπτουν από την λειτουργία των καταστημάτων τους, όπως η ηχορύπανση, η κατάληψη κοινόχρηστων χώρων (πεζοδρομίων κλπ)

Απαραίτητη προϋπόθεση γι’ αυτή την κοινωνική ειρήνη είναι να υπάρξει προσαρμογή και σωστή διαχείριση της πραγματικής κατάστασης όσον αφορά την τροποποίηση του ΓΠΣ για τις χρήσεις γης. Έτσι μόνο θα γνωρίζει ο επιχειρηματίας πού και πως θα επενδύσει, χωρίς κίνδυνο σφραγίσεων ή απώλειας του κεφαλαίου του και του εισοδήματός του. Ειδικότερα, θα γνωρίζει τη δυνατότητα ανάπτυξης της επιχείρησής του (πχ ανάπτυξη τραπεζοκαθισμάτων) σε ένα περιβάλλον χωρίς εντάσεις , προκειμένου η περιοχή μας να καταστεί ελκυστική σε όλους. Οι πεζοδρομήσεις και η εξέχουσα στο πρόγραμμα μας δημιουργία του εμπορικού και ιστορικού κέντρου συμβάλλουν προς αυτή τη κατεύθυνση.

Μελετούμε τη δημιουργία εξεδρών στις πεζοδρομήσεις του εμπορικού κέντρου Αλεξανδρούπολης (από την Ακαδημία εως το ύψος της 14ης Μαΐου και όλων των καθέτων και παράλληλων δρόμων από την παραλία έως την Λεωφόρο Δημοκρατίας) με μικρό κόστος λόγω της μαζικής ομοιόμορφης κατασκευής τους, που θα διαφοροποιούνται αισθητικά στο φυτικό στοιχείο, με ζαρντινιέρες ή προθήκες, κατά τα σύγχρονα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στηρίζουμε την τοπική οικονομία κάθε περιφέρειας, αναδεικνύοντας, με οργάνωση δικτυακού τόπου, την πολυμερή διάσταση του τοπικού τουρισμού, κατανέμοντας ορθά το τουριστικό προϊόν με ποικίλη επισκεψιμότητα και προβολή περιοχών του διευρυμένου πλέον Δήμου ( Κοσμοσώτειρα , Δέλτα του Έβρου, αξιοποίηση – ανάδειξη του ορεινού όγκου κλπ) ώστε σε συνδυασμό με την διοργάνωση σημαντικών πολιτιστικών, ψυχαγωγικών, αθλητικών εκδηλώσεων και εκθέσεων ( όπως η μεγάλη εμποροπανήγυρη των Φερών – αγροτική έκθεση που πρέπει να αναβαθμισθεί) καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, να μειωθεί η εποχικότητα του τουρισμού, να ενισχυθεί η τοπική επιχειρηματικότητα και εν γένει η οικονομία της περιοχής.

Θα τοποθετηθούν πληροφοριακά συστήματα (infokioski) στο αεροδρόμιο , στο λιμάνι, στις εισόδους του οδικού άξονα του νέου διευρυμένου Δήμου και στις ξενοδοχειακές μονάδες της Αλεξανδρούπολης , προβάλλοντας επιλεγμένα ισχυρά σημεία του διευρυμένου Δήμου και δυνατότητες δράσεων. Επιπλέον, θα δημιουργήσουμε σύγχρονο περίπτερο εξυπηρέτησης των επισκεπτών στο ΔΕΛΤΑ του Έβρου, θα εξασφαλίσουμε την τοποθέτηση πινακίδων ενημέρωσης των επισκεπτών με τα διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας του ΔΕΛΤΑ επί των αναχωμάτων των προσδιορισμένων διαδρομών, την τοποθέτηση κάμερας για μετάδοση εικόνων από το ΔΕΛΤΑ, τη χάραξη τουριστικών διαδρομών με χρήση αλόγων και τη δημιουργία δημοτικού κοπαδιού βουβαλιών. Στο σημείο αυτό, σημειώνουμε ότι ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης , ως συντονιστικού και υποστηρικτικού φορέα τουριστικών δράσεων στα πλαίσια της δημιουργίας του οργανισμού τουρισμού όπως προαναφέρθηκε , είναι ισχυρός και συμπληρώνεται με διοργάνωση σεμιναρίων( πχ στους βαρκάρηδες και ξεναγούς του ΔΕΛΤΑ) , προγραμμάτων κατάρτισης τουριστικών επαγγελμάτων, ώστε να προσφέρονται υπηρεσίες με προδιαγραφές αρίστης ποιότητας στις τουριστικές επιχειρήσεις, με ορθό σχεδιασμό στην προβολή ποιοτικών και διακριτών προϊόντων, με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής, αφού ο κυριότερος ρόλος ανήκει στον ιδιωτικό τομέα, στις τοπικές, ιδιωτικές, μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις. Σε συνεργασία όμως με τα μεγάλα ξενοδοχεία της περιοχής, που μπορούν λόγων μεγάλου αριθμού κλινών να εξυπηρετούν το συνεδριακό τουρισμό, θα βοηθήσουμε, ώστε να προβάλλεται και να διαχέεται ο τουρισμός σε όλη την περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης, προσφέροντας ποικιλία δράσεων με σωστή προβολή, σωστή διαχείριση του τουριστικού προϊόντος ανά περιοχή, ανάλογα με το είδος του τουρισμού (θρησκευτικός , εκπαιδευτικός, city break, ήλιος- θάλασσα, συνεδριακός, περιπατητικός,) σωστές υπηρεσίες και δυνατότητα ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας από την ανάδειξη και πώληση ποιοτικών-χαρακτηριστικών ειδών, εξασφαλίζοντας δυναμική και διάρκεια στην τουριστική δράση και την τοπική οικονομία κατ’ επέκταση.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Δεσμευόμαστε να αναδείξουμε την πολυπολιτισμικότητα της περιοχής και να αποκτήσει ο διευρυμένος Δήμος Αλεξανδρούπολης ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟ. Είμαστε αντίθετοι στην αποδυνάμωση μεγάλων πολιτιστικών γεγονότων, εξαιτίας της έλλειψης προγραμματισμού και συντονισμού, με εκτέλεση εκδηλώσεων ίδιας θεματολογίας ταυτόχρονα, που μέχρι τώρα γίνονται ασύνδετα και διχάζουν τους δημότες που αν και επιθυμούν να τις παρακολουθήσουν όλες , δεν μπορούν , φθάνοντας σε σημείο πολλές φορές οι εκδηλώσεις να γίνονται μόνο για τους διοργανωτές!!! Όμως , η κριτική από την εικόνα της μη συμμετοχής στις εκδηλώσεις, αντί να πλήττει τους διοργανωτές, συνήθως πλήττει άδικα τους δημότες.

Θα θεσμοθετήσουμε ετήσιο κύκλο πολιτιστικών δράσεων και εκδηλώσεων με γενικό τίτλο «ΕΜΕΙΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ» , κατανεμημένες ορθά και με σύνδεση σε όλη την περιφέρεια του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης, που θα εστιάζει στην ανάδειξη δρώμενων, με αναφορά στη θάλασσα, τους γειτονικούς, μεσογειακούς και ευρωπαϊκούς λαούς, πολιτισμούς και παραδόσεις στην μουσική, τον χορό, τη γαστρονομία. Ταυτόχρονα υιοθετούμε την πρόταση της Αγγέλας Γιαννακίδου για την λειτουργία μονογραφικού μουσείου γαστρονομίας στα πλαίσια των παραπάνω εκδηλώσεων

Θα θεσμοθετήσουμε κύκλο εκδηλώσεων με τον ιστορικό τίτλο «ΟΡΦΙΚΑ» , με ποικίλη συμμετοχή των παραγόντων της λογοτεχνίας και της εκπαίδευσης (καλύπτοντας φιλοσοφία, ποίηση, θέατρο, χορογραφία) επιδιώκοντας τη συμμετοχή των μαθητών στο πρόγραμμα και το πνεύμα των εκδηλώσεων αυτών με παρακολούθηση ετησίου κύκλου μαθημάτων.

Ειδικότερα, ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» δίνοντας έμφαση στον πολιτισμό που τον αντιλαμβάνεται και σαν σύγχρονο εργαλείο προώθησης αναπτυξιακής πολιτικής:

-θα ενισχύσει πρωτοβουλίες που τείνουν στην προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στη ενίσχυση της σύγχρονης καλλιτεχνικής και πνευματικής δημιουργίας και στην διεύρυνση της συμμετοχής των πολιτών στην πολιτιστική ζωή του τόπου.

  • θα δώσει στην επιτροπή πολιτισμού, όπου θα συμμετέχουν άτομα εγνωσμένης κοινωνικής προσφοράς και καταξίωσης σε όλους τους τομείς του πολιτισμού ( θέατρο, κινηματογράφο, λαική παράδοση, μουσική, χορό , ζωγραφική) ουσιαστικό γνωμοδοτικό λόγο για τη μορφή, το χρόνο των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, τον καταμερισμό τους ανά περιοχή και την διάρκεια αυτών.
  • θα εντάξει το εργαστήρι παραδοσιακής μουσικής λειτουργικά και οργανωτικά στο Δημοτικό Ωδείο, αναβαθμίζοντας το επίπεδο σπουδών και θα προσφέρει έτσι τη δυνατότητα στους μαθητές να αποκτήσουν αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών, μετά την αποφοίτησή τους από αυτό
  • θα μεριμνήσει για την λειτουργία σύγχρονου, λειτουργικού Δημοτικού Ωδείου, με παραρτήματα σε Φέρες και Τραιανούπολη, για την εξυπηρέτηση των μαθητών και των οικισμών και με δυνατότητα πρόσβασης και στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
  • Θα προμηθεύσει με μουσικά όργανα και στολές τα μέλη της Δημοτικής Φιλαρμονικής, η οποία θα στεγαστεί σε λειτουργικό χώρο.
  • Θα δημιουργήσει τη μουσική Ακαδημία παραδοσιακού τραγουδιού και χορού «ΧΡΟΝΗΣ ΑΗΔΟΝΙΔΗΣ» και θα αξιοποιήσει προγράμματα, για την αυθεντική καταγραφή της μουσικής και της λαογραφικής μας παράδοσης.
  • Θα στηρίξει το ρόλο και τη λειτουργία των μουσείων, ενισχύοντας τις εκπαιδευτικές δράσεις αυτών και θα συνεργασθεί με αυτά για τη δημιουργία τοπικού ιστορικού αρχείου.
  • Θα ενισχύσει τους πολιτιστικούς συλλόγους, με πλήρη αξιοκρατία, ανάλογα με την κοινωνική, επιστημονική και πολιτιστική τους παρουσία και προσφορά, οργανώνοντας εβδομάδα παρουσίασης της δράσης τους (χορευτικά συγκροτήματα, θεατρικές παραστάσεις, κατασκευές, τοπικά τρόφιμα κλπ)
  • Θα αναζητήσει άμεσα χώρο κατασκευής ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ στην Αλεξανδρούπολη
  • Θα βελτιώσει τις κτιριακές υποδομές και τον εξοπλισμό των εργαστηρίων της ΚΕΠΑΔΑ και θα προχωρήσει σε ενέργειες για την παραχώρηση των αποθηκών του Τελωνείου στο χώρο του λιμένα Αλεξανδρούπολης για πολιτιστικές δράσεις . Ανάλογα θα πράξει και για τις αποθήκες της ΚΥΔΕΠ στο χώρο του σιδηροδρομικού σταθμού όπου πρόσφατα μια δυναμική ομάδα δημοτών έστησε με επιτυχία το ερευνητικό θέατρο Θράκης και η πρωτοβουλία αυτή πρέπει να ενισχυθεί.
  • Θα αναδείξει τις αρχαιότητες στην περιοχή της Μάκρης και της Μεσημβρίας, αναδεικνύοντας την πλατεία της Μάκρης με το χαμάμ, και θα προβάλει τα βυζαντινά μνημεία της εκκλησίας της Κοσμοσώτειρας με το υδραγωγείο στις Φέρες καθώς και τα μνημεία στην περιοχή της Τραιανούπολης.
  • Θα χωροθετήσει κατασκευές για αναγκαίες πολιτιστικές δράσεις με κατασκευή ανοικτών μικρών αμφιθεάτρων και υπαίθριου θεάτρου σε περιοχές χαμηλής όχλησης.
  • Θα προωθήσει την καταγραφή και ανάδειξη ιστορικών έργων τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς του διευρυμένου Δήμου και θα προωθήσει την τοπική πολιτιστική παραγωγή.
  • Θα προωθήσει εικαστικές παρεμβάσεις σε διάφορα σημεία του διευρυμένου Δήμου, επιτρέποντας τα graffities στους τυφλούς τοίχους των δημοσίων κτηρίων, με θέμα την προστασία του περιβάλλοντος ως μια άλλη μορφή εικαστικής πρότασης νέων ατόμων.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Στον τομέα της κοινωνικής αλληλεγγύης, δεσμευόμαστε:

-Να στηρίξουμε την οικονομική και κοινωνική συνοχή των ευπαθών ομάδων και ιδιαίτερα της περιοχής Τ. Αβαντος που παρουσιάζει προβλήματα αναπτυξιακής υστέρησης και περιβαλλοντικής υποβάθμισης, ενεργοποιώντας τις διατάξεις του Ν. 2508/97 για τους κατοίκους της περιοχής αυτής καθώς και για άλλες κοινωνικές ομάδες με ανάλογα προβλήματα της ευρύτερης περιοχής του διευρυμένου πλέον Δήμου Αλεξανδρούπολης.

  • Να λάβουμε μέτρα αντιμετώπισης της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης και να δημιουργήσουμε κοινωνικό παντοπωλείο για την ενίσχυση των οικονομικά αδύναμων, σε συνεργασία με συλλόγους και κυρίως με την Ιερά Μητρόπολη Αλεξανδρούπολης με την οποία από κοινού θα διαχειριστούμε θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης.
  • Να απαλλάξουμε από δημοτικούς φόρους ή τέλη τους άπορους, τα άτομα με αναπηρίες και τους πολύτεκνους, όπως η ιδιότητά τους προσδιορίζεται από την κείμενη νομοθεσία.
  • Να αναπτύξουμε πρόταση κοινωνικής αλληλεγγύης, στηριζόμενη στην αρχή της εγγύτητας, με την ενεργοποίηση των συμπολιτών μας, αναπτύσσοντας τον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ για βοήθεια ηλικιωμένων (κόκκινο κουμπί βοήθειας ηλικιωμένων) κακοποιημένων ατόμων, και αν ενισχύσουμε τέτοιες εθελοντικές δράσεις , όπως τον σύλλογο αιμοδοτών κα
  • Να λάβουμε μέτρα για την πρόληψη του κοινωνικού αποκλεισμού με παροχή υπηρεσιών ( σε ναρκομανείς και γενικώς σε παραβατικά άτομα, άστεγους, πρόσφυγες, άτομα που βιώνουν την ενδοοικογενειακή βία, μονογονεικές οικογένειες) σε απόλυτη συνεργασία με την εταιρεία Κοινωνικής Ψυχιατρικής και Ψυχικής Υγείας, την Ιερά Μητρόπολη, τον σύλλογο γονέων διαπολιτισμικού θεραπευτικού προγράμματος ΚΕΘΕΑ «ΚΙΒΩΤΟΣ» και άλλους φορείς, προσφέροντας οικονομική , ψυχολογική και κοινωνική στήριξη στους έχοντες ανάγκη και στους ηλικιωμένους ιατρική φροντίδα και άλλες υπηρεσίες μέσω των ΚΑΠΗ, του εθελοντισμού και των κατάλληλα διαμορφωμένων περιφερειακών ιατρείων. Παράλληλα θα στηρίξουμε πρωτοβουλίες που θα τείνουν στην ενδυνάμωση των σχέσεων στην οικογένεια για την πιθανή αντιμετώπιση προβλημάτων.
  • Να λάβουμε μέτρα για την εργασιακή απασχόληση, στηρίζοντας την απασχόληση ευπαθών ομάδων που απειλούνται με αποκλεισμό από την αγορά εργασίας (ΑΜΕΑ, μέλή μονογονεικών οικογενειών κα) 
  • Να βοηθήσουμε ουσιαστικά τα άτομα με αναπηρία, προκειμένου να καταστεί πιο εύκολη και ανθρώπινη η καθημερινότητα τους. Η βοήθεια την οποία έχουμε ως στόχο να προσφέρουμε αναλύεται ως εξής:

  1. Δημιουργία ηχητικών φαναριών.
  2. Οδηγός τυφλών στα πεζοδρόμια με την τοποθέτηση ειδικών πλακιδίων με ραβδώσεις.
  3. Βελτίωση και κατασκευή ραμπών.
  4. Συντήρηση γραφείου Νομαρχιακού Συλλόγου Ατόμων με Αναπηρία Ν. Εβρου και κάλυψη θέρμανσης κτηρίου.
  5. Ετήσια οικονομική ενίσχυση
  6. Παραχώρηση του κυλικείου του ΚΑΠΗ στο Νομαρχιακό Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρία για εκμετάλλευση του κυλικείου αποκλειστικά και μόνο για να εργάζονται Ατομα με Αναπηρία.
  • Να εφαρμόσουμε καθεστώς ισονομίας για όλους τους δημότες του διευρυμένου Δήμου Αλεξανδρούπολης, ώστε οι κοινωνικές παροχές των οργάνων του Δήμου προς τις παραπάνω ομάδες να εξυπηρετούνται τοπικά και να ενισχύεται η τοπική οικονομία κάθε περιοχής.
  • Να συνεργαστούμε με την ένωση καταναλωτών και άλλους φορείς , προκειμένου να στηρίξουμε τα αδύναμα οικονομικά άτομα
  • Να στηρίξουμε μαθητές που κατοικούν στην περιφέρεια, ώστε ευκολότερα, με μαζικά μέσα μεταφοράς, να προσεγγίζουν το κέντρο, εάν και εφ’ όσον δεν μπορούμε άμεσα να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις αντίστοιχης εκπαίδευσης τους στην περιφέρεια.
  • Να στηρίξουμε την προσέγγιση και εξυπηρέτηση των ηλικιωμένων από το Νοσοκομείο και τα κέντρα υγείας, καθώς και την επαφή – σύνδεση των δημοτών των τοπικών κοινοτήτων με τα αστικά κέντρα , ώστε να μην αισθάνονται απομόνωση και υστέρηση δυνατοτήτων.
  • Να δρομολογήσουμε έργα (μεταφορά του γηπέδου ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ , του γηπέδου Ν. Χιλής, δημιουργία υπαίθριου θεάτρου χαμηλής όχλησης, κατασκευή ανοικτών μικρών αμφιθεάτρων κα) που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας σε περίοδο οικονομικής ύφεσης.
  • Να ενισχύσουμε τους επιχειρηματίες των καταστημάτων καφέ και εστίασης , με ομοιόμορφες κατασκευές και λύσεις λειτουργίας, όπως αναφέρθηκε ανωτέρω.
  • Να μεριμνήσουμε για τα κατοικίδια και αδέσποτα ζώα, με εφαρμογή των Νόμων, ώστε να μην ταλαιπωρούνται ούτε αυτά ούτε οι συμπολίτες μας. Η εν λόγω μέριμνα συνίσταται σε :

  1. Στείρωση των αδέσποτων και επιδότηση των στειρώσεων των ημιαδέσποτων ζώων
  2. Βοήθεια σε όσους φροντίζουν μεγάλο αριθμό αδέσποτων.
  3. Καταγραφή των δεσποζόμενων ζώων
  4. Εφοδιασμό διάφορων σημείων με σακουλάκια, προκειμένου να μαζεύουν οι ιδιοκτήτες τις ακαθαρσίες των ζώων τους και προσδιορισμό κάποιων σημείων , όπου θα μπορούν να πηγαίνουν βόλτα τα ζώα τους, καθώς επίσης και ανεύρεση κάποιου χώρου, ο οποίος θα χρησιμεύσει ως νεκροταφείο ζώων.
  5. Βοήθεια στην ήδη υπάρχοντα σύλλογο
  6. Δημιουργία σταθμού για τα ζώα που θα χρειάζονται βοήθεια
  7. Δημιουργία ομάδας για την περισυλλογή των ζώων που τραυματίστηκαν στο δρόμο
  8. Αυστηρή στάση απέναντι στις δηλητηριάσεις ζώων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Στον τομέα του αθλητισμού ο συνδυασμός «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» δεσμεύεται:

  • να ανταποκριθεί στις ανάγκες των δημοτών, προσφέροντας πρόσβαση και κατάλληλο περιβάλλον στους χώρους της άθλησης για όλους τους δημότες και δυνατότητα συμμετοχής στους αθλητικούς χώρους των ατόμων με ειδικές ανάγκες, αναγνωρίζοντας τους το δικαίωμα ισότιμης συμμετοχής σε όλες τις δραστηριότητες, που απολαμβάνουν τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας,
  • να δημιουργήσει αυτόνομους χώρους τέννις, που θα πληρούν τις προδιαγραφές σύγχρονων αγωνιστικών χώρων,
  • να δημιουργήσει πίστα skateboard και πίστα αγώνων μοτοσικλέτας και αυτοκινήτου και θα διεκδικήσει τη διοργάνωση πανελλήνιων και βαλκανικών αγώνων σε περιοχή του διευρυμένου δήμου,
  • να εντάξει τα γήπεδα άθλησης στο φυσικό τους χώρο (beach volley)
  • να διατηρήσει το παλαιό κολυμβητήριο Αλεξανδρούπολης είτε ως κέντρο αποκατάστασης ατόμων με ειδικές παθήσεις, είτε με παρεμβάσεις χαμηλού κόστους να μετατραπεί αυτό σε κλειστό γυμναστήριο μαζικού αθλητισμού ενόργανης γυμναστικής και ρυθμικής, με την ονομασία «Το Σπίτι της Γυμναστικής»
  • να δημιουργήσει δημοτική ναυαγοσωστική Σχολή και να σχεδιάσει και να δημιουργήσει υποδομές σε δραστηριότητες, όπως ορειβατικά μονοπάτια, περιπατητικό βάδην.
  • Να τιμήσει με ονομασία οδών διακριθέντες αθλητές , που τίμησαν τον τόπο με την προσφορά τους στα αθλητικά δρώμενα.

ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ – ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ
  • Στο χώρο της χωροταξίας – πολεοδομίας ο συνδυασμός «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» δεσμεύεται: 
  • να εκτελεί μελέτες και έργα με αιτιολόγηση και ανταποδοτικά κριτήρια, δημιουργώντας μηχανισμούς ελέγχου και εξασφάλισης έργων υψηλής ποιότητας πλήρως ανταποδοτικών,
  • να εκπονηθεί ΣΧΟΑΠ για το νέο διευρυμένο Δήμο για καθορισμό χρήσεων γής και περιβαλλοντική αδειοδότηση , με εκπόνηση στρατηγικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων, έτσι ώστε να προκύψει χρονοδιάγραμμα εκτέλεσης απαραιτήτων έργων, σε βάθος τουλάχιστον 15ετίας,
  • να παλέψει για την ενεργοποίηση του Ν. 2508/97 περί ζώνης ενεργού πολεοδομίας λύνοντας το πρόβλημα αναπτυξιακής υστέρησης ευπαθών κοινωνικών ομάδων του διευρυμένου Δήμου,
  • να επιδιώξει την τροποποίηση της γραμμής αιγιαλού στο σύνολο του παραλιακού μετώπου, διότι τμήμα του σχεδίου πόλης Αλεξανδρούπολης είναι εντός ζώνης λιμένα, και να υλοποιήσει επιτέλους τις εντάξεις περιοχών στο σχέδιο πόλης,
  • να επιδιώξει την παραχώρηση από τον ΟΛΑ της χρήσης της δυτικής ζώνης λιμένα Αλεξανδρούπολης για οδικά έργα υψηλής αξίας που θα προσδώσουν νέα δυναμική και διέξοδο στο κυκλοφοριακό πρόβλημα της Αλεξανδρούπολης, το οποίο δυναμιτίζει την ομαλή λειτουργία του λιμένα και δεν διευκολύνει το επιβατικό κοινό κατά την προσέγγιση των πλοίων της γραμμής.

Δηλαδή να γίνει πράξη το όνειρο των κατοίκων όλου του Εβρου για την κατασκευή-ανάδειξη της παραλιακής ζώνης Αλεξανδρούπολης ( με την ανάδειξη – προβολή του παραδοσιακού «καρνάγιου» στην περιοχή της Απολλωνιάδος) που θα προσδώσει σε αυτή τα χαρακτηριστικά , τα οποία πρέπει να έχει ως πρωτεύουσα του Νομού, να παλέψει για τη δημιουργία σύγχρονης δημοτικής μαρίνας
  • να παλέψει για τη δημιουργία περιφερειακής οδού πέραν της Ν. Χιλής Αλεξανδρούπολης , ώστε να μπορεί να λυθεί το έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης,
  • να εκπονηθεί νέα μελέτη ποδηλατοδρόμων, ως υποσύνολο νέας κυκλοφοριακής μελέτης σε όλο το ΓΠΣ Αλεξανδρούπολης να εκπονηθεί νέα κυκλοφοριακή μελέτη στο σύνολο του νέου Δήμου, έτσι ώστε να εξασφαλισθεί οικονομική και γρήγορη συγκοινωνία μεταξύ οικισμών και εντός οικισμών,
  • να δώσει λύσεις στο κυκλοφοριακό χάος της Αλεξανδρούπολης, με μονοδρομήσεις- πεζοδρομήσεις για δημιουργία ιστορικού κέντρου, με τη δημιουργία μεγάλου υπόγειου πάρκινγκ στο χώρο της Πλατείας Ανεξαρτησίας, με υπόγεια εκτροπή – έξοδο, μέσω της ζώνης του λιμένα, για αποσυμφόρηση της κεντρικής πόλης ( όπως η παράταξη μας το παρουσίασε στις 21.12.2008 και περιέχεται σε φύλλο της εφημερίδας της παράταξής μας , με όποιες τροποποιήσεις κριθούν αναγκαίες έπειτα από ενδελεχή μελέτη ειδικών για το έργο αυτό) , αλλά και μικρών και ευέλικτων πάρκινγκ γύρωθεν του παλαιού κολυμβητηρίου, στο πάρκο Ανδριανουπόλεως , στο πάρκο πλησίον του παλαιού Νοσοκομείου, στην Πλατεία Μητροπόλεως κα. Ανάλογη στάση θα τηρήσει ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» και για την περιοχή Φερών και Μάκρης.
  • Να διεκδικήσει δυναμικά την κατασκευή ενός μεγάλου γηπέδου με σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκινγκ εκτός της πόλης της Αλεξανδρούπολης , όπως αρμόζει σε μια πόλη με χαρακτήρα Μητροπολιτικού κέντρου, ούτως ώστε να αποκτήσει ο χώρος του υπάρχοντος γηπέδου «ΦΩΤΗΣ ΚΟΣΜΑΣ» άλλες χρήσεις , τις οποίες θα απολαμβάνουν όλοι οι δημότες και οι επισκέπτες της περιοχής, αφού θα δημιουργηθούν περιπατητικοί διάδρομοι με καλαίσθητες φυτεύσεις, χώροι εκθέσεων, προσδίδοντας έτσι στο χώρο, ρόλο στρατηγικού αστικού κέντρου,

  • Να εκπονηθεί υδρογεωλογική μελέτη για το σύνολο του νέου Δήμου, αποσκοπώντας στη βέλτιστη χρήση των υδάτινων πόρων, που είναι βασικός παράγων ανάπτυξης της σύγχρονης γεωργίας και του τουρισμού, και αν εξασφαλιστεί ποιοτικό νερό ύδρευσης στους κατοίκους, κατασκευή αποχετευτικών έργων σε όλους ανεξαιρέτως τους οικισμούς καθώς και να διασφαλισθεί η ύπαρξη νερού από γεωτρήσεις για τη διατήρηση του φυτικού στοιχείου και την καθαριότητα του Δήμου.
  • Να δημιουργήσεις εδαφολογικό εργαστήριο για τη στήριξη των αγροτών,
  • Να εκπονήσει γεωτεχνική μελέτη ποιότητας εδαφών, εντοπίζοντας ειδικές νέες καλλιέργειες , με παροχή τεχνογνωσίας στους αγρότες για τις καλλιέργειες αυτές. Παράλληλα , ο συνδυασμός στηρίζει τα παραδοσιακά προϊόντα (πεπόνι Πέπλου κα)
  • Να εκπονήσει μελέτη για τον διευρυμένο Δήμο, με στόχο να καταστούν οι περιοχές των πρώην Δήμων Τραιανούπολης και Φερών περιοχές αναφοράς βιώσιμης βιολογικής κτηνοτροφίας καθετοποιημένου τύπου και να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα στην αδειοδότηση των υφισταμένων εκμεταλλεύσεων. Κρίνουμε ότι προϋπόθεση για να λειτουργήσει ο εν λόγω τομέας δυναμικά και με προδιαγραφές, είναι να δοθεί βιώσιμη λύση με αξιοποίηση – παραχώρηση δημοτικών εκτάσεων με παροχή νερού, ρεύματος κλπ
  • Να δημιουργηθεί δημοτικό σφαγείο στις Φέρες,
  • Να ενεργήσει ασφαλτοστρώσεις οικισμών και επιπλέον, επεκτάσεις – συντηρήσεις της αγροτικής οδοποιίας, να μεριμνήσει για τη δημιουργία ποτίστρων, και να λάβει μέτρα προστασίας των ζωικού και φυτικού κεφαλαίου με δημιουργία ζωνών πυρασφάλειας και πυροσβεστικών κρουνών, όπου υπάρχουν ελλείψεις. Εχει δε, ο συνδυασμός μας «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» αναλυτικά προσδιορίσει τα προβλήματα των οικισμών και τις δυνατότητές τους.
  • Να αξιοποιήσει την γεωθερμία κα ιτα ιαματικά λουτρά Τραιανούπολης , αναβαθμίζοντας άμεσα το χώρο, τις υπηρεσίες που προσφέρονται και την λειτουργία τους , για την ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής, τον τουρισμό και την γεωργία στις περιοχές Τραιανούπολης και Φερών,
  • Να εκπονήσει μελέτη για εκμετάλλευση αιολικής ενέργειας και φωτοβολταικών για προσφορά επαρκούς φωτισμού σε κοινόχρηστους χώρους χάριν των δημοτών και της σωστής τουριστικής προβολής με παράλληλη ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
  • Να στηρίξει το πρόγραμμα NATURA , το πρόγραμμα νιτρορύπανσης για την προστασία του υδροβιότοπου στο ΔΕΛΤΑ του Εβρου και του εισοδήματος των αγρο-κτηνοτρόφων.
  • Να λειτουργήσει άμεσα για την διάσωση, μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων, των πέτρινων οικιών, για την διατήρηση της ταυτότητας των οικισμών, που βρίσκονται στον ορεινό όγκο του διευρυμένου δήμου, την αξιοποίηση των ανεμόμυλων Μελίας , την αποκατάσταση της εμφάνισης των οικισμών, ιδιαίτερα όπου υπάρχουν ετοιμόρροπα κτήρια και διάφορες εστίες ρύπανσης με στερεά απόβλητα, καθώς και παράνομες, μικρής έκτασης χωματερές εκτός οικισμών, που δημιουργούν κακή περιβαλλοντική κατάσταση ευνοώντας τον πολλαπλασιασμό κουνουπιών και προκαλώντας τεράστια ζημιά στον τουρισμό των περιοχών,
  • Να ενεργήσει εκτεταμένες συνδυαστικές φυτεύσεις χαμηλού και υψηλού πρασίνου άριστου αισθητικού αποτελέσματος σε όλες τις ελεύθερες περιοχές και σε όλη την έκταση του νέου διευρυμένου Δήμου
  • Να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες σχολικής στέγης του διευρυμένου Δήμου (δημιουργία νέων σχολικών μονάδων σε νέες οικιστικές περιοχές, επεμβάσεις σε λειτουργούσες σχολικές μονάδες για αντικαταστάσεις κουφωμάτων, ανακατασκευή χώρων υγιεινής, προσθήκες αιθουσών κλπ) σύμφωνα με τα όσα εκτενώς έχουν προσδιορίσει μέλη της παράταξής μας, που βρίσκονται στον εκπαιδευτικό χώρο,
  • Να βελτιώσει το στόλο των απορριματοφόρων και άλλων μηχανημάτων έργων, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες καθαριότητας του διευρυμένου Δήμου και των οικισμών,
  • Να αξιοποιήσει και να προστατεύσει το ΠΛΑΤΑΝΟΔΑΣΟΣ ΜΑΙΣΤΡΟΥ , ώστε να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη της Αλεξανδρούπολης ανατολικά ( και όχι μόνο νότια και δυτικά) , και να αναδείξει διαδρομές υψίστου κάλλους για τουριστικούς λόγους , όπως πχ από τον σιδηροδρομικό σταθμό Ποτάμου προς Κίρκη, το πάρκο Αγίας Παρασκευής Φερών, τα πάρκα – χώρους αναψυχής Αβαντα και Αισύμης.

Στόχος της παράταξης «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» είναι ο διευρυμένος Δήμος Αλεξανδρούπολης να αποκτήσει ευέλικτη και αποτελεσματική δομή και οργάνωση, διασπείροντας και αποκεντρώνοντας το υπερσυγκεντρωτικό και υπερκορεσμένο κέντρο της Αλεξανδρούπολης από υπηρεσίες, που μπορούν καλύτερα να λειτουργήσουν περιφερειακά στο νέο διευρυμένο Δήμο, εξυπηρετώντας καλύτερα έτσι τους πολίτες του διευρυμένου Δήμου και ενισχύοντας ισόρροπα την τοπική οικονομία της περιφέρειας.

Ο συνδυασμός «ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» δεσμεύεται να δημιουργήσει «Γραφείο Ελέγχου των Εσωτερικών Υπηρεσιών του Δήμου» , ώστε να εξυπηρετείται άμεσα και αποτελεσματικά ο κάθε δημότης του διευρυμένου πλέον Δήμου Αλεξανδρούπολης, διατηρώντας τα κεκτημένα του, βελτιώνοντας όμως τις υπηρεσίες προς τον κάθε πολίτη και τις δυνατότητες ανάπτυξης του καθώς και να δημιουργήσει «τράπεζα ιδεών» όπου θα κατατίθενται ολοκληρωμένες προτάσεις δημοτών, για θέματα που αφορούν τους τομείς του πολιτισμού, του τουρισμού , της κοινωνικής συνοχής, της ενίσχυσης της τοπικής οικονομίας και της επιχειρηματικότητας, την προστασία του περιβάλλοντος και την βελτίωση της καθημερινότητας των δημοτών.

Ο συνδυασμός μας δεσμεύεται με ειλικρίνεια, διαφάνεια, δικαιοσύνη, σεβόμενος τις αρχές της Δημοκρατίας, του εποικοδομητικού διαλόγου, να λάβει άμεσα μέτρα για να υλοποιήσει όλους τους στόχους που αναφέρονται παραπάνω, ώστε να αφήσει ένα έργο ουσιαστικό, τα αποτελέσματα του οποίου θα απολαμβάνουν καθημερινά οι συμπολίτες μας. Εχουμε θέσει υψηλούς στόχους και θα τους κατακτήσουμε. Δεν είναι υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα.

Επιδιώκουμε να μετατρέψουμε το νέο διευρυμένο Δήμο μας σε ένα τόπο, όπου θα υπάρχει ανάπτυξη, ποιότητα, αειφορία και μέλλον για τα παιδιά του σήμερα και των επόμενων γενιών.

Σας κοιτάμε στα μάτια και προχωράμε μπροστά με δύναμη, για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα.

«ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΣ» , τώρα όλοι μαζί μπορούμε να αποκτήσουμε ένα αύριο με μέλλον , γι’ αυτό και συνεχίζουμε να περιμένουμε τη συμμετοχή σας και τις προτάσεις σας ως ενεργοί πολίτες του διευρυμένου Δήμου μας.

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ

Να κερδίσουμε το στοίχημα

Κατηγορίες : ,


0 σχόλια