Συγχαρητήρια! Για την τουριστική ανάπτυξη χρειάζονται τέτοιες πρωτοβουλίες!

Δημότες Αλεξανδρούπολης | 11:03 π.μ. | 0 σχόλια


Σήμερα το μεσημέρι καθίσαμε με δύο φίλους σε ένα από τα μεζεδοπωλεία της παραλιακής λεωφόρου στην Αλεξανδρούπολη.
Δίπλα μας ήταν δύο ζευγάρια από τη Βουλγαρία, έξι άτομα (άντρες και γυναίκες) από την Τουρκία και παραδίπλα δύο οικογένειες με μικρά παιδιά, που απ’ όσο κατάλαβα ήταν από τα γκρουπ που έρχονται αεροπορικώς από τη Γαλλία.
Πραγματικά τα δύο τελευταία χρόνια οι επισκέπτες από τη Βουλγαρία και την Τουρκία όλο και πληθαίνουν, προσφέροντας ένα επιπλέον εισόδημα στους επαγγελματίες και γενικά βοηθώντας την οικονομική κίνηση στην πόλη.
Κάποια στιγμή είδα ότι ο σερβιτόρος τους μοίρασε κάτι φυλλάδια, τα οποία και οι τρεις παρέες τα περιεργάζονταν με πολύ ενδιαφέρον, τα έδειχναν ο ένας στον άλλον και συζητούσαν γι’ αυτά.
Φώναξα το σερβιτόρο και ρώτησα για τα φυλλάδια και γιατί δε μας έδωσε κι εμάς.
Μου απάντησε χαμογελώντας ότι είναι για τους ξένους τουρίστες, αλλά αμέσως μου έδωσε κι εμένα ένα για να το δω.
Πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
Ήταν ένα απλό στη σύλληψη τετρασέλιδο έγχρωμο φυλλάδιο, το οποίο σε τέσσερις γλώσσες (αγγλικά, ρωσικά, τουρκικά και βουλγαρικά) είχε βασικές πληροφορίες για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή, σημεία με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έναν επισκέπτη μέσα στην πόλη και σε κοντινές αποστάσεις από αυτήν, τηλέφωνα επικοινωνίας κάποιων υπηρεσιών (Δήμος, Αστυνομία, Νοσοκομείο) και ώρες λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων.
Επίσης είχε ένα μικρό χάρτη της περιοχής με τις παραλίες και τους οικισμούς που μπορεί να επισκεφθεί κάποιος, και ένα χάρτη του κέντρου της Αλεξανδρούπολης με τους δρόμους, τις υπηρεσίες και τα σημεία τουριστικού ενδιαφέροντος.
Στις δύο τελευταίες σελίδες είχε κατάλογο χωρισμένο σε κατηγορίες (ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, ταβέρνες, καφετέριες, βενζινάδικα) με τη διεύθυνση και το τηλέφωνό τους.
Το κάτω μέρος της τελευταίας σελίδας είχε από πάνω πρόσθετο ένα αυτοκόλλητο με το όνομα και το σήμα της ταβέρνας που βρισκόμασταν, με επιπλέον πληροφορίες γι’ αυτήν και όσα προσέφερε στους πελάτες της.
Επαναλαμβάνω ότι πραγματικά εντυπωσιάστηκα.
Επιτέλους κάποιο μυαλό δούλεψε και έκανε κάτι γι’ αυτήν την έρημη πόλη που χρόνια παλεύει να προσελκύσει και να κρατήσει τουρισμό.
Περισσότερο εντυπωσιάστηκα όταν ο ιδιοκτήτης της ταβέρνας μου είπε ότι αυτό ξεκίνησε ως πρωτοβουλία του Δήμου και του Επιμελητηρίου και ότι η κάθε επιχείρηση έπαιρνε όσα φυλλάδια ήθελε με κόστος 5 ή 10 λεπτά το ένα.
Δηλαδή μπορούσες να πάρεις 1.000 κομμάτια που θα τα έδινες σε 1.000 πελάτες με κόστος 100 ευρώ μόνο, ενώ οι πελάτες θα κρατούσαν αυτό το ενδιαφέρον πληροφοριακό φυλλάδιο με το αυτοκόλλητο της δικής σου επιχείρησης πίσω, για να το δώσουν σε φίλους και γνωστούς που θα επισκέπτονταν κι αυτοί την περιοχή μας στο μέλλον.
Σχεδόν τσάμπα διαφήμιση, αλλά και ένας έξυπνος τρόπος για να νιώσουν οι επισκέπτες της Αλεξανδρούπολης ότι είναι ευπρόσδεκτοι και κάποιος νοιάζεται γι’ αυτούς.
Ο Δήμος και το Επιμελητήριο πλήρωσαν μόνο το κόστος για το αρχικό στήσιμο της μακέτας του φυλλαδίου και τη σύνταξη του περιεχομένου (το πολύ 500 ευρώ και οι δύο).
Πραγματικά, σκεπτόμενος την όλη προσπάθεια και το αποτέλεσμα, χάρηκα γιατί αποδείχτηκε ότι υπάρχουν άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους και κάνουν ουσιώδη πράγματα χωρίς μεγάλο κόστος, χωρίς να σκέφτονται την αρπαχτή ο καθένας για την πάρτη του και για τους κολλητούς του παρατρεχάμενους.

Και μετά ξύπνησα…
Και κατάλαβα ότι βρίσκομαι ακόμη εδώ.
Στην έρμη την Αλεξανδρούπολη, ρε γαμώτο…

Κατηγορίες :


0 σχόλια