Η αβάσταχτη «δημοσιογραφία» της Ελευθεροτυπίας και το συμβάν στην Αλεξανδρούπολη

Δημότες Αλεξανδρούπολης | 6:42 π.μ. | 0 σχόλια


   Τις δύο τελευταίες εβδομάδες κυκλοφόρησε σε διάφορα sites η είδηση ότι ο Γιώργος Κιμούλης τα «πήρε στο κρανίο» επειδή δε μπόρεσε να παρουσιάσει τη θεατρική του παράσταση στην Αλεξανδρούπολη σωστά, λόγω παράλληλα εξελισσόμενης συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στο διπλανό γήπεδο της πόλης.
   Η εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» (όχι η γνωστή, η παλιά…, αλλά η νέα), δημοσίευσε το παρακάτω κείμενο που στηλιτεύει την παραπληροφόρηση και την «ασυδοσία»:


Ας κοίταγαν πρώτα τις ημερομηνίες…
Της Ιωάννας Κλεφτόγιαννη

   Κάποιους τους πεθαίνουν πριν την ώρα τους. Συνέβη και με τον Καμπανέλλη, συνέβη και με τον Λευτέρη Βογιατζή. Και μετά δεν ζητάνε ούτε συγγνώμη. «Μόνο νεκροί θα γλιτώσουμε από τη αγένεια σ' αυτή χώρα», διαπίστωνε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ο θεατρικός συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης.
   Η ασυδοσία των sites και των blogs με την «κατασκευή» ή την ανεξέλεγκτη αναπαραγωγή... πληροφοριών που ουδέποτε διασταυρώθηκαν (ακόμη και από σοβαρά δημοσιογραφικά μαγαζιά) αποτυπώνει το μέγεθος της διαδικτυακής οχλοκρατίας και τη δημοσιογραφική προχειρότητα.
   Τον Γιώργο Κιμούλη δεν τον πεθάνανε, αλλά τον παρουσίασαν «πρωταγωνιστή» σε ακόμη ένα περιστατικό παρεκτροπής. Κίτρινη φυλλάδα τον εμφάνισε να διακόπτει εκτός εαυτού την παράσταση της «Μήδειας» στο κηποθέατρο της Αλεξανδρούπολης, επειδή σε παραπλήσιο στάδιο η «ηχορύπανση» της συναυλίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου δεν του επέτρεπε να καταδυθεί στα τρίσβαθα του τραγικού ρόλου.    Έξαλλος ο ηθοποιός, όπως σημειώνει το αποκλειστικό «ρεπορτάζ», διεμήνυσε στο κοινό ότι δεν πρόκειται να ξαναπατήσει το πόδι του στην Αλεξανδρούπολη, στέλνοντάς το με ύφος να πάρει τα λεφτά του από το ταμείο.
   Η είδηση αναπαράχθηκε με ραγδαίους ρυθμούς αμάσητη, χωρίς να έχει εξακριβωθεί από κανέναν. Όλοι μιλούσαν για ακόμη ένα κρούσμα «κακής συμπεριφοράς» από έναν ηθοποιό που όλοι, λίγο πολύ, γνωρίζουν ότι δεν έχει και τον ευκολότερο χαρακτήρα. Ελάτε όμως που τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους. Η παράσταση της «Μήδειας» στην Αλεξανδρούπολη δόθηκε την Τετάρτη 31 Ιουλίου και η συναυλία του Παπακωνσταντίνου πραγματοποιήθηκε δύο μέρες μετά, την Παρασκευή 2 Αυγούστου. Και να το θέλανε, Κιμούλης και Παπακωνσταντίνου, ήταν αδύνατο να συνυπάρξουν την ίδια μέρα στην ίδια πόλη.
   Το χάσμα του χρόνου το κατάργησαν δημιουργώντας πλαστή πραγματικότητα δύο υποκείμενα, εξίσου επικίνδυνα: η κίτρινη δημοσιογραφία και το ανεξέλεγκτο μέχρι… θανάτου Διαδίκτυο.


   Προφανώς η συντάκτρια του άρθρου δεν έψαξε όσο θα έπρεπε το θέμα.
   Ναι, ο Γιώργος Κιμούλης δεν αντέδρασε κατά της συναυλίας, γιατί δεν ήταν παρών.
   Ναι, πρέπει να γίνεται διασταύρωση των πληροφοριών και να μην αναμεταδίδεται κάτι χωρίς να ελεγχθεί.
   Ναι, το διαδίκτυο είναι πλέον γεμάτο από ασυναρτησίες και ψευδείς «ειδήσεις».

   Υπάρχει όμως και συνέχεια:
   Ναι, το επεισόδιο που περιγράφεται είναι αληθινό, αλλά με άλλον πρωταγωνιστή, τον Κωνσταντίνο Μαρκουλάκη.
   Ναι, ο ήχος στη διαπασών από τη συναυλία του Βασίλη Παπακωνσταντίνου εμπόδιζε τους ηθοποιούς να αποδώσουν τους ρόλους τους και τους θεατές να παρακολουθήσουν την παράσταση.
   Ναι, υπήρξε έντονη αντίδραση από τον πρωταγωνιστή Μαρκουλάκη, ο οποίος είπε ότι οι θεατρόφιλοι δεν είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτες και δικαιούνται να παρακολουθήσουν απερίσπαστοι μια παράσταση.

   Τελικά, η συντάκτρια της Ελευθεροτυπίας μάλλον πρέπει να επανεξετάσει και τη δική της δεοντολογία και την ποιότητα της δικής της δημοσιογραφικής «έρευνας».

   Εμείς θα το πάμε και λίγο παρακάτω, γιατί εκεί πιστεύουμε ότι πρέπει να αποδοθούν ευθύνες.    Αυτοί που έδωσαν την άδεια (προφανώς ο Δήμος Αλεξανδρούπολης) για να γίνει η συναυλία την ίδια ημέρα και ώρα με τη θεατρική παράσταση σε διπλανό χώρο, δεν ήξεραν ότι έτσι θα δημιουργείτο πρόβλημα; 
   Βεβαίως και το ήξεραν. 
   Γιατί λοιπόν έδωσαν την άδεια, γνωρίζοντας ότι η παράσταση θα αντιμετώπιζε πρόβλημα; 
   Ας απαντήσουν οι ίδιοι.

   Εμείς πάντως προτιμούμε ξεκάθαρα το Βασίλη Παπακωνσταντίνου από τις υποκριτικές ικανότητες του Κωνσταντίνου Μαρκουλάκη, αυτό όμως δε σημαίνει ότι πρέπει να υψώνονται εμπόδια στην καλλιτεχνική έκφραση. Ακόμη και …ακουστικά! 

   Ο τίτλος της Ελευθεροτυπίας «Ας κοίταγαν πρώτα τις ημερομηνίες» για όσους δημοσίευσαν χωρίς διασταύρωση την «είδηση», ταιριάζει γάντι και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης που έδωσε άδεια να γίνουν παράλληλα οι δύο πολιτιστικές εκδηλώσεις σε διπλανούς χώρους.

Κατηγορίες :


0 σχόλια