Γιορτάζει ο Άγιος Εύπλους στην Αλεξανδρούπολη

Δημότες Αλεξανδρούπολης | 6:37 π.μ. | 0 σχόλια


   Την Κυριακή 11 Αυγούστου 2013 η Εκκλησία τιμά τη μνήμη του Αγίου μεγαλομάρτυρος Εύπλου του διακόνου και στην Αλεξανδρούπολη πανηγυρίζει το ομώνυμο παρεκκλήσι στο λιμάνι. 
   Το παρεκκλήσι αυτό είναι πιστό αντίγραφο του Αγίου Εύπλου (φωτογραφία) που σώζεται στην Αίνο της Ανατολικής Θράκης, ακριβώς απένταντι από την Αλεξανδρούπολη. 
   Στη φετινή πανήγυρη οι πιστοί θα έχουν την ευκαιρία να προσκυνήσουν τεμάχιο ιερού λειψάνου του Αγίου Εύπλου που δωρήθηκε στην Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως από Μονή του Αγίου Όρους.

ΣΑΒΒΑΤΟ 10 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

20.00 ΜΕΓΑΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ
21.30 ΜΟΥΣΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ με κλασσική εκκλησιαστική μουσική έξω από τον Ναό του Αγίου Εύπλου.

ΚΥΡΙΑΚΗ 11 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

7.00-9.30 ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο ΑΓΙΟΣ ΜΕΓΑΛΟΜΑΡΤΥΡ ΕΥΠΛΟΥΣ

   Ο άγιος Εύπλους o διάκονος έζησε στη Σικελία στα χρόνια του σκληρού διώκτη Ρωμαίου αυτοκράτορα Διοκλητιανού (αρχές 4ου αιώνος).
   Στις 29 Απριλίου 304 ο διάκονος Εύπλους παρουσιάστηκε αυτόκλητος στο δικαστήριο της Κατάνης στην Σικελία κρατώντας τα ιερά Ευαγγέλια, και με φωνή δυνατή -σύμφωνα με τα πρακτι­κά της δίκης που διασώθηκαν- ομο­λόγησε: «Είμαι χριστιανός και θέλω να πεθάνω για την αγάπη του Χριστού». 
   Αγριεμένος ο δικαστής διέταξε τον Εύπλου να θυσιάσει στα είδωλα. Ο γενναίος Εύπλους αρνήθηκε λέγοντας: «Κάμετε με ό,τι θέλετε, είμαι χριστιανός»! Και τα βασα­νιστήρια άρχισαν. Του έδεσαν τα χέρια, τα πόδια και τα γόνατα και τον κρέμασαν σε όρθιο ξύλο. Και ενώ τον έγδερναν με σι­δερένια νύχια, ο μάρτυρας δοξολογούσε τον Θεό. Μετά από αυτά συνέτριψαν τις κνήμες του μάρτυρος και του έγδαραν τα αυτιά με πυ­ρακτωμένα σιδερένια νύχια. 
   Ντροπιασμένος διοικητής Καλβισιανός εξέδωσε την τελική από­φαση: «Επειδή ο Εύπλους περιφρόνησε τα διατάγματα των αυτοκρατόρων και βλασ­φήμησε τους θεούς μας, δια­τάσσω να αποκεφαλιστεί με ξίφος». Ήταν 11 Αυγούστου του 304.

   Εύπλους σημαίνει στα ελληνικά "καλός πλους". Το παρεκκλήσιο του Αγίου Εύπλου στην Αίνο έδινε την ευλογία του για καλό θαλασσινό ταξίδι στους Αινίτες και τώρα το ίδιο κάνει από την Αλεξανδρούπολη.

Κατηγορίες :


0 σχόλια