Ρωσική βάση στην Αλεξανδρούπολη;

Δημότες Αλεξανδρούπολης | 11:01 π.μ. | 0 σχόλια


   Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει για το Δήμο μας το σημερινό κύριο θέμα της εφημερίδας Κυριακάτικη Δημοκρατία. Ούτε λίγο ούτε πολύ, αναφέρει ότι υπάρχει σχέδιο των ΗΠΑ για να βγει η Ελλάδα από την κρίση, σε συνάρτηση πάντα με τα γεωπολιτικά συμφέροντα της υπερδύναμης στην ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή  και τη νοτιοανατολική Ευρώπη.
   Για να υπάρξει αποδοχή του σχεδίου αυτού από την πλευρά της Ρωσίας, θα πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα εκ μέρους της Ελλάδας, που η εφημερίδα καταγράφει ως εξής:

   «Η Νέα Γιάλτα στην περιοχή, και ιδιαίτερα στο Αιγαίο και στην Κύπρο, βρίσκει εν μέρει σύμφωνη τη ρωσική πλευρά, υπό την προϋπόθεση ότι θα της δοθούν στο πλαίσιο των ιδιωτικοποιήσεων ο ΟΣΕ, το λιμάνι της Θεσσαλονίκης και ναυτική βάση στην Αλεξανδρούπολη. Για τον ΟΣΕ έχουν έρθει, μάλιστα, σε συμφωνία με τους Γάλλους για την προμήθεια ηλεκτραμαξών και με τους Γερμανούς για τα ηλεκτρομηχανολογικά του σιδηρόδρομου. (Οι Ρώσοι έχουν αποφασίσει να περιορίσουν την έκθεσή τους στην παραπαίουσα Τουρκία.)».

   Εάν κυκλοφορούσε τέτοια είδηση πριν λίγα χρόνια για οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδας, θα είχαν ξεσηκωθεί κόμματα, οργανώσεις, πολίτες, γκρουπούσκουλα και κάθε λογής συλλογικοί φορείς. Όλοι θυμόμαστε τις αντιδράσεις για τη λειτουργία αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα και ό,τι σήμαινε αυτό για την «εθνική ανεξαρτησία» χώρας.

   Η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία τα τελευταία χρόνια φρόντισε να αναπτύξει δεσμούς με την Αλεξανδρούπολη, μέσω της Νομαρχιακής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της τοπικής Εκκλησίας και ομογενών που εγκαταστάθηκαν εδώ προερχόμενοι από χώρες της πρώην ΕΣΣΔ. Η περσινή συμμετοχή Ρώσων πεζοναυτών στην παρέλαση της Αλεξανδρούπολης είχε προκαλέσει ενδιαφέρον εντός και εκτός Ελλάδος, ως γεγονός με ιδιαίτερο συμβολισμό.

   Άραγε θα υπάρξει εγκαίρως προβληματισμός και συζήτηση στην περιοχή μας για όσα αναγράφονται στο συγκεκριμένο δημοσίευμα;
   Και που θα μπορούσε να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου μας μια ναυτική βάση;
   Ανατολικά που βρίσκεται το Δέλτα του Έβρου;
   Δυτικά που βρίσκονται οι παραθεριστικές περιοχές με έντονο τουριστικό ενδιαφέρον;
   Γεγονός είναι ότι μια ναυτική βάση απαιτεί ικανό βάθος για να εξυπηρετήσει μεγάλα σκάφη. Εκτός κι αν πρόκειται για μικρότερα σκάφη, για τα οποία θα ήταν κατάλληλες ακόμα και οι σημερινές εγκαταστάσεις του λιμανιού (με προσθήκες και βελτιώσεις οπωσδήποτε).

   Για να δούμε. Στα θέματα αυτά (και λαμβάνοντας υπόψη ότι η συγκεκριμένη εφημερίδα είναι συνήθως καλά ενημερωμένη σε ζητήματα γεωπολιτικών σχεδιασμών) όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και κάποια φωτιά.
   Έχουν γνώση οι τοπικοί φορείς και τι μπορούν να κάνουν σε μια τέτοια περίπτωση;
   Να περιμένουμε κάποια από τις γνωστές «θερμές» επιστολές Λαμπάκη, αυτή τη φορά  προς τον πρόεδρο Πούτιν;

Κατηγορίες :


0 σχόλια